Radno vreme : radni dani 12 - 20h, subota 10 - 16h
  Kontakt : 011/438-3982   062/454-464     

DEČIJA FIZIKALNA MEDICINA

KOJU ULOGU IMA FIZIKALNA MEDICINA I REHABILITACIJA U DEČIJEM UZRASTU?

  • Dijagnostika i lečenje kongenitalnih položajnih deformiteta i porođajnih povreda (tortikolis, povrede brahijalnog pleksusa):

Do najboljih rezultata lečenja položajnih deformiteta i porođajnih trauma se dolazi ukoliko se sa fizikalnim lečenjem započne odmah nakon rođenja deteta. Ako se sa lečenjem krivošije – tortikolisa ne započne na vreme i  ako se ne iskoriguje do prvog rođendana deteta, neophodan je pregled dečijeg ortopeda (nošenje okovratnika, ili operativno lečenje).
Kongenitalne položajne deformitete stopala treba ispraviti dok se dete ne osloni na noge, tj. uspravi. Ukoliko ovi deformiteti nisu u potpunosti ispravljeni, za posledicu mogu imati pojavu različitih deformiteta kičmenog stuba.

  • Prevencija, dijagnostika, praćenje i lečenje poremećaja razvoja kičmenog stuba (kifoza, skolioza, posturalna disfunkcija), kolena („X’’ i „O’’ nogu) i stopala (ravna tabani):

Dobar stav tela je najbolja prevencija. Neizlečeni kongenitalni deformiteti, loše navike držanja tela, nepravilno sedenje, teške đačke torbe, nedovoljna fizička aktivnost su najčešći uzroci krivljenja kičmenog stuba. Može se javiti u najranijem uzrastu, u fazama intenzivnog rasta, u pubertetu kada je i progresija krivljenja kičme najveća. Zato su veoma važni sistematski pregledi dece na kojima se i najčešće otkrivaju ovi deformiteti, ali se ne sme izostaviti i velika uloga roditelja koji treba svakodnevno da posmatraju svoje dete i pravovremeno se obrate dečijem fizijatru ukoliko uoče da dete ima loše držanje.

  • Dijagnostika i lečenje povreda kod dece
  • Oporavak dece nakon različitih povreda i operacija
  • Dijagnostika, praćenje i lečenje dece sa kašnjenjem u psihomotornom razvoju

U okviru poliklinike Astra Medica postoji neurorazvojno savetovalište preterminske novorođenčadi sa rizikom.

Period do 12 meseci starosti prevremeno rođenih beba predstavlja “zlatni period” gde se uz adekvatan i na vreme započet rehabilitacioni tretman postižu najbolji rezultati.
Kao rutinski pregled kod beba koje su rođene pre termina radi se ultrazvučni pregled glave (centralnog nervnog sistema), koji se  koristi u cilju otkrivanja moždanog krvarenja, ishemijskih promena, oštećenja bele mase, proširenja moždanih komora, infekcija itd. Ultrazvučni  pregled centralnog nervnog sistema je potpuno bezbedna i bezbolna dijagnostička metoda koja ne zahteva posebnu pripremu deteta, a omogućava ranu i preciznu dijagnostiku. Ovaj pregled je moguć do uzrasta od 12 meseci  tj. dok ne dođe do zatvaranja velike fontanele na glavi novorođenčeta kroz koju ultrazvučni talasi prodiru do moždanih struktura. Visoka stručnost, dugogodišnje iskustvo, prijatan ambijent i savremena medicinska oprema renomiranog proizvođača medicinske opreme BTL osigurava uspešan i brz oporavak naših malih pacijenata.

Napomena: Ukoliko imate prethodnu medicinsku dokumentaciju, obavezno je ponesite sa sobom, da bi lekar imao uvid u prethodne bolesti, što mu je od velikog značaja.

Lekari

DR SLAVICA VARAGIĆ MARKOVIĆ
DR SLAVICA VARAGIĆ MARKOVIĆ

SPECIJALISTA FIZIKALNE MEDICINE I REHABILITACIJE, SUBSPECIJALISTA DEČIJE FIZIJATRIJE