Radno vreme : radni dani 12 - 20h, subota 10 - 16h
  Kontakt : 011/438-3982   062/454-464     

ORL

Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi bolestima uva, nosa i grla.

Uho, grlo i nos su među sobom funkcionalno povezani. Važnu vezu čini jedunstvena respiratorna sluznica, koja se prostire kroz nosne organe, paranazalne duplje, nosni deo ždrela, grkljan, dušnik i dušnice.

Najčešće bolesti uha, grla i nosa u našoj populaciji su: zapaljenjske bolesti (spoljašnjeg i srednjeg uva, sluzokože nosa i sinusa, krajnika, ždrela, grkljana) koje mogu biti infektivne ili alergijske, začepljenje ušnog kanala (cerumen), zujanje u ušima (Tinitus), vrtoglavice (Vertigo), nagluvost (surditas), polipi, tumori itd.

Iako se otorinolaringologija bavi oboljenjima određenih organa, ipak ne smemo da zapadnemo u grešku da obolele organe posmatramo kao deo koji se može odvojiti od celine. Kod lečenja polenske kijavice, npr. ispitujemo i lečimo lokalne znake opšte senzibilizacije tela. Potreba da upozna respiratornu alergiju dovodi lekara specijalistu u usku vezu sa alergologijom kao naukom koja povezuje mnoge medicinske struke.

Otolarinolaringolozi dijagnostikuju i leče poput: sinusitisa, poremećaja mirisa, polipa i nazalnu opstrukciju zbog odstupanja septuma.ali i simptome izazvanim alergijama kao što je alergijski rhinitis.

Otolarinolaringolozi su obučeni za lečenje gubitka sluha, upale uha, poremećaja ravnoteže, buke u ušima (zujanje u ušima), nervnih bolova i poremećaja lica i kranijalnih nerava.

Otolarinolaringolozi leče bolesti larinksa i gornjeg digestivnog trakta ili jednjaka, uključujući poremećaje glasa i probleme prilikom gutanja

Zbog kompleksnih simptoma koji se javljaju u regiji glave veoma često je potrbno uraditi i dodatne specijalističke preglede.

Napomena: Ukoliko imate prethodnu medicinsku dokumentaciju, obavezno je ponesite sa sobom, da bi lekar imao uvid u prethodne bolesti, što mu je od velikog značaja.

Lekari

DR SLAVICA ARBINJA
DR SLAVICA ARBINJA

SPECIJALISTA OTORINOLARINGOLOGIJE