Radno vreme : radni dani 12 - 20h, subota 10 - 16h
  Kontakt : 011/438-3982   062/454-464     

REUMATOLOGIJA

Trpite bol i ujutru se budite sa ukočenim zglobovima?

Probali ste sve, ali problem nije nestao?

Reumatolog poliklinike Astra Medica Vam može pomoći!

Reumatolog poliklinike Astra Medica je specijalizovan za brzo dijagnostikovanje i lečenje artritisa i reumatskih oboljenja kod odraslih. Visoko kvalifikovan da prepozna širok spektar simptoma i postavi pravu dijagnozu na prvom pregledu, naš ekspert Vam može pomoći u rešavanju Vašeg upornog, neprijatnog i stalno prisutnog problema, jer zna koliko reumatske bolesti mogu uticati na skoro svaki organ u telu.


Rana dijagnoza bolesti je ključna!

Reumatske bolesti uzimaju danak sa godinama, stoga je za dobru kontrolu bolesti, ali i uspešno lečenje, neophodno što ranije postaviti dijagnozu. Kod mnogih pacijenata to nije slučaj, jer često negiraju prisustvo simptoma koji s vremenom postaju sve izraženiji. Kasnije, kada krenu sa ispitivanjima, velika većina njih izgubi dragoceno vreme u traženju pravog reumatologa. Pomozite sebi, zakažite pregled u poliklinici Astra Medica kod eksperata i najistaknutijih lekara u svojoj oblasti.

Reumatska bolest vremenom dovodi do nepopravljivih oštećenja, stoga reagujte na vreme!

Pregled reumatologa u poliklinici Astra Medica možete zakazati pozivom na brojeve telefona: 011/438-3982 ili 062/454-464, svakog radnog dana od 12 do 20h.

Reumatske bolesti napadaju ceo organizam!

Holističkim pristupom, posmatrajući stanje celog tela, a ne samo jednog organa koji je otkazao poslušnost, naši specijalisti će Vam postaviti pravu dijagnozu i propisati terapiju namenjenu samo Vama i Vašim potrebama.

Nepredvidivost i invalidnost uz kraći životni vek!

Neozbiljan i neadekvatan pristup reumatskim bolestima povezan je sa otežanim funkcionisanjem u svakodnevnim radnjama, ograničenom pokretljivošću, kasnije određenim stepenom invaliditeta i posledično bližim smrtnim ishodom.

Kako bi im se na vreme stalo na put, podelićemo sa Vama 10 činjenica o reumatskim bolestima

1.ŠTA JE REUMATIZAM, A ŠTA REUMATSKA BOLEST?

REUMATIZAM se odnosi na različita bolna stanja koja pogađaju kosti, zglobove, hrskavice, tetive, ligamente i mišiće.

REUMATSKE BOLESTI ili bolesti mišićno-skeletnog sistema su praćene bolom, ograničenim pokretima i smanjenom funkcijom jednog ili više zglobova i mišića. Kod nekih se javljaju i znaci upale: otok, crvenilo i toplota. Reumatske bolesti mogu da utiču i na funkcionisanje unutrašnjih organa.

Termin ARTRITIS nije sinonim za sve reumatske bolesti, iako ga mnogi koriste.

ARTRITIS je samo deo reumatskih bolesti i označava ZAPALJENjE ZGLOBOVA koje je praćeno bolom, ukočenošću i oštećenjem zglobova.

2.REUMATSKA BOLEST NIJE JEDNO OBOLjENjE!

Reumatske bolesti obuhvataju preko 200 različitih oboljenja, od artritisa, osteoporoze, pa do sistemskih bolesti vezivnog tkiva.

3.SVAKA ČETVRTA OSOBA BOLUJE OD NEKE REUMATSKE BOLESTI!

Reumatske bolesti spadaju u najčešće nezarazne bolesti. Procenjeno je da u Srbiji i drugim zemljama Evrope ima više obolelih od reumatskih bolesti nego od bilo koje druge grupe oboljenja. Pogađajući skoro svaku porodicu u Evropi, reumatske bolesti značajno smanjuju očekivani životni vek osobe koja boluje od njih.

4.KO NAJČEŠĆE OBOLEVA?

Najčešći mit je da su reumatska oboljenja bolest starije populacije. Jako često se sreću i kod mlađih, čak i kod dece. Žene 3 puta češće obolevaju od muškarca, a kada se bolest javi u toku radnog veka predstavlja jedan od razloga za često odsustvovanje sa posla, pa i privremenu penziju.

5.PET FAKTORA RIZIKA ZA NASTANAK REUMATSKE BOLESTI

Pušenje

Prekomerna telesna težina

Genetska predispozicija

Određena zanimanja koja dovode do čestih povreda

Godine starosti

6.KOJI SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI?

Ukoliko ste iskusili neki od narednih simptoma i znakova možete posumnjati na reumatsku bolest:

  • Uporni bol u zglobovima
  • Osetljivost na dodir ili pritisak
  • Otok zglobova, ukočenost, crvenilo, toplota
  • Deformitet zgloba
  • Ograničena pokretljivost u zglobu
  • Izražen umor, nedostatak energije, osećaj malaksalosti ili slabosti

7.DIJAGNOZA I LEČENJE

Za postavljanje dijagnoze Vam je neophodan pregled iskusnog reumatologa. Konačna dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, fizikalnog pregleda, laboratorijskih testova i daljim sprovođenjem radioloških pregleda.

Ne postoji jedan lek ili tretman koji je optimalan za sva reumatska oboljenja.

Naš reumatolog Vas može uputiti u različite opcije lečenja uz pomoć kojih možete staviti bol i druge simptome pod kontrolu i uticati na sam tok bolesti. Oralni lekovi predstavljaju tradicionalni način lečenja, dok se pored njih sreću i lekovi u obliku injekcija koje se daju direktno u zglob ili meka tkiva (intraartikularna i periartikularna injekcija), prirodni tretmani (akunpunktura, kiropraktika), alternativni lekovi i hirurško lečenje

8.KOJI SU NAJČEŠĆI MITOVI I ZABLUDE O ARTRITISU?

  • Bolest je starijih osoba
  • Pogoršava se tokom hladnijih meseci
  • Prouzrokovan je lošom ishranom

Činjenice kažu drugačije: Artritis se može javiti u bilo kojoj dobi, a vremenski uslovi ni na jedan način ne utiču na njega. Za razliku od gihta kod kog unos određenih namirnica ili alkohola može uzrokovati napad, postoji malo dokaza da bilo koja hrana sprečava ili uzrokuje nastanak artritisa.

9.REUMATSKE BOLESTI – NAJVEĆI TROŠAK ZA ZDRAVSTVENI SISTEM

Kao neizostavni deo svakodnevne kliničke prakse lekara na svim nivoima zdravstvene zaštite, na lečenje pacijenata sa reumatskim oboljenjima se usmeravaju značajna finansijska sredstva. Pravovremenim postavljanjem dijagnoze, osim nižih troškova lečenja pacijenti dobijaju veću šansu da oboljenje stave pod kontrolu i ne dozvole da ih bolest ’’veže za kuću’’. U slučaju da trpite neki od simptoma navedenih pod brojem 6, naš reumatolog će odgovoriti na sve Vaše dileme i postaviti pravu dijagnozu uz efikasnu terapiju koja će poboljšati Vaše stanje.

10. REUMATSKE BOLESTI NARUŠAVAJU KVALITET ŽIVOTA CELE PORODICE

Ako se sa lečenjem ne započne na vreme ili na odgovarajući način, reumatske bolesti mogu otežati obavljanje svakodnevnih radnji kao što su hodanje, penjanje uz stepenice, kuvanje ili održavanje lične higijene. Takođe, vremenom utiču i na radnu sposobnost, čak i kod mlađih osoba.

Pregled reumatologa, pravovremena dijagnoza uz propisivanje adekvatne terapije sprečavaju nastanak fizičkog invaliditeta do kog reumatske bolesti često dovode.

Lekari

ASIST. DR MILICA BASARIĆ

SPECIJALISTA FIZIKALNE MEDICINE I REHABILITACIJE - REUMATOLOG

ASIST. DR MILICA GRUJIĆ

SUBSPECIJALISTA REUMATOLOGIJE