Radno vreme : radni dani 12 - 20h, subota 10 - 16h
  Kontakt : 011/438-3982   062/454-464     

UROLOGIJA

ŠTA SVE LEČI UROLOG?

Urolog je lekar specijalista koji se bavi bolestima urinarnog trakta muškaraca i žena (bubrezi, ureteri, mokraćna bešika i mokraćna cev), ali i genitalnim organima muškaraca (prostata, penis, testisi).
Obzirom da se radi o jednoj od hirurških grana, urolog se sreće sa širokim obimom kliničkih problema, kao što su: infekcije urinarnog trakta, oboljenja prostate, poremećaji mokrenja kod žena i muškaraca, kamen u bubregu, bešici i ureteru, tumori urinarnih organa, impotencija i neplodnost kod muškaraca, ali takođe se bavi i hirurgijom polnih organa.

ZAŠTO JE BITAN PREGLED UROLOGA?

Među navedenim oboljenjima, infekcije urinarnog trakta predstavljaju najčešći problem koji posebno pogađa žene. Kraća mokraćna cev i blizina anusa su razlozi zašto su infekcije urinarnog trakta i do 30 puta češće kod žena i zašto se javljaju i po nekoliko puta u toku godine. Neadekvatno lečene infekcije mogu dovesti do različitih komplikacija, stoga je pregled urologa neophodan za njihovo brzo i uspešno lečenje.
Drugi urološki problem koji se najčešće javlja kod ženske populacije je urinarna inkontinencija, odnosno nevoljno ispuštanje urina. Iako ona i dalje za mnoge predstavlja tabu temu, naši urolozi Vam mogu pružiti punu podršku u stavljanju ovog problema pod kontrolu.
Ne tako redak i neprijatan urološki problem koji se sreće kod muškaraca je fimoza, tj. otežano ili onemogućeno prevlačenje kože prepucijuma preko glavića penisa. Iako se najčešće opisuje kao stanje koje pogađa dečiji uzrast, fimoza može biti urođena ili stečena, stoga se može sresti u svakoj životnoj dobi. Pregledom kod naših urologa sprečavate nastanak komplikacija koje se rešavaju hirurškim putem.
Urološka ambulanta poliklinike Astra Medica raspolaže najsavremenijim aparatima neophodnim za brzo postavljanje dijagnoze, a naši eksperti iz oblasti urologije će odvojiti vreme za sva Vaša pitanja i nedoumice. Za tačnu dijagnozu i brzo rešenje Vašeg problema u samo jednom dolasku kod nas, zakažite pregled već sada.


KOJE SVE PREGLEDE MOŽETE OBAVITI KOD NAS?

Naši urolozi su eksperti u izvođenju brojnih dijagnostičkih procedura i manjih hirurških intervencija koje u prijatnom ambijentu poliklinike Astra Medica možete uraditi u najkraćem roku i uz brz oporavak koji omogućava vraćanje svakodnevnim aktivnostima.

CISTOSKOPIJA

Cistoskopija (uretrocistoskopija) je endoskopska procedura koja se sprovodi u cilju što detaljnijeg pregleda unutrašnjosti mokraćne cevi i mokraćne bešike. Radi se o bezbednom i bezbolnom pregledu koji se obavlja u ambulantno-polikliničkim uslovima, nakon koga pacijent odlazi kući.

Kako se izvodi cistoskopija?
Pregled se obavlja tako što urolog pomoću cevi – optičkog instrumenta u obliku sonde (cistoskopa) ulazi u uretru. Kod muškaraca otvor se nalazi na vrhu penisa, a kod žena u gornjem delu vagine. Putem mokraćnog kanala, cistoskop se uvodi u unutrašnjost mokraćne bešike.

Šta se vidi pomoću cistoskopa?
Test omogućava proveru cele dužine uretre i bešike i uvid u eventualnu pojavu izraslina ili kakvih drugih problema. Detaljno sagledavanje unutrašnjosti urinarnog trakta omogućava kamera koja se nalazi na vrhu cistoskopa, a koja optički uvećava snimak. Na ovaj način stiče se uvid u svaku i minimalnu promenu na sluzokoži mokraćne bešike.

Koji su najčešći razlozi izvođenje cistoskopskog pregleda?
1. Pojava krvi u urinu (hematurija), pojava nevoljnog gubitka mokraće (urinarna inkontinencija), pojava bola tokom mokrenja.
2. Ispitivanje uzroka čestih i ponavljanih infekcija mokraćnih puteva
3. Kod postavljanja sumnje na karcinom mokraćne bešike i kalkulozu
4. U sklopu transuretralne resekcije (TUR) tumora mokraćne bešike
5. U sklopu dijagnostike i preoperativne pripreme benignog uvećanja prostate (BPH)

Šta podrazumeva priprema za cistoskopski pregled?
Osnovna priprema za cistoskopski pregled zasniva se na pražnjenju bešike neposredno pre početka procedure. Pregled se obavlja sa praznom bešikom koja će se tokom pregleda puniti. Pre izvođenja pregleda neophodno je da se konsultujete sa lekarom u vezi sa potencijalnom kratkotrajnim prekidom terapije koju uzimate.

Koliko traje cistoskopski pregled?
Sama procedura ne traje dugo – između 15 i 20 minuta, a kako bi pregled bio što jednostavniji i prijatniji potrebno je da se opustite.

Koliko je bezbedan cistoskopski pregled?
Ozbiljnijih posledica nakon pregleda nema. U pojedinim situacijama pacijent može primetiti pojavu krvi u bešici ili mokraćnoj cevi.  Pacijentima se savetuje da kontrolišu svoju telesnu temperaturu, a ukoliko dođe do komplikacija obično je praćena temperaturom od preko 38°C i pojavom krvi u urinu.

Da li je pregled bolan?
Sama intervencija je bezbolna. Pacijent tokom pregleda može osetiti određenu nelagodnost kada cistoskop prolazi kroz uretru i ulazi u bešiku. Većina pacijenata u trenutku punjenja bešike vodom može osetiti snažnu potrebu za mokrenjem.

Šta se preporučuje nakon završenog pregleda?
Preporučuje se da do kraja dana pacijent miruje, bez naglih pokreta i fizičkog napora.
Nakon intervencije savetuje se jednokratno uzimanje antibiotika, po preporuci Vašeg urologa.


BIOPSIJA PROSTATE

Biopsija prostate je jedina potpuno sigurna metoda pomoću koje se može utvrditi prisustvo raka prostate, ili se pak otkloniti potencijalna sumnja. Postupak se zasniva na uzimanju uzoraka tkiva iz prostate sa suspektnih mesta prethodno lociranih kako digitorektalnim pregledom tako i pregledom magnetnom rezonancom ili skenerom. U današnje vreme šematske biopsije svih zona prostate se sve ređe rade. Uzorci tkiva dobijeni biopsijom šalju se na patohistološku analizu. Patohistološka potvrda karcinoma prostate je i prvi i svakako neophodan korak koji dalje usmerava tok i metod lečenja pacijenta.

Kada je indikovana biopsija prostate?
Svakako jedan od najznačajnijih razloga za potencijalnu biopsiju prostate je povišena vrednost prostata specifičnog antigena (PSA).

Kako se izvodi biopsija prostate i koliko postupak traje?
Dan pre planirane biopsije prostate, koja se sprovodi u ambulantno-polikliničkim uslovima, preporučuje se započinjanje antibiotske terapije, kako bi se sprečila eventualna infekcija. Kod pacijenata koji uzimaju terapiju protiv zgrušavanja krvi, a koja može uticati na pojačano krvarenje, priprema se sprovodi i duže od jednog dana. Pacijent zauzima ležeći položaj postavljanjem na bok sa kolenima privučenim ka grudima. Nakon čišćenja područja i nanošenja anestetske kreme ili infiltriranja lokalne anestezije, lekar će nežno ubaciti tanku ultrazvučnu sondu u rektum. Pristup prostati je transrektalni, a transrektalna ultrasonografija koristi ultrazvučne talase za stvaranje slika prostate.  Slike ultrazvuka takođe se koriste za usmeravanje igle za biopsiju prostate ka pravom području. Nakon što se željeno područje locira, lekar će pomoću specijalne tanke igle uzeti uzorke tkiva. Postupak obično izaziva vrlo kratku neprijatnost kada se iglom sa oprugom uzima uzorak. Obično je, kako bi se mogućnost neuspešnog uzorkovanja svela na minimum, neophodno uzeti između 10 i 12 uzoraka tkiva. Postupak obično traje oko 15 minuta.

Da li postoje komplikacije biopsije prostate?
Komplikacije najčešće ne postoje, vrlo retko može doći do nadraženosti rektuma, pojave krvi u stolici ili mokraći, zbog čega lekari savetuju smanjenje aktivnosti do 24 časa nakon intervencije.

Šta se preporučuje nakon završenog pregleda?
Antibiotska terapija nakon procedure je neophodna, a nju će odrediti Vaš urolog.

Kada se očekuju rezultati biopsije?
Na rezultate patohistološke analize najčešće je neophodno sačekati oko nedelju dana, a o njima će Vas obavestiti Vaš urolog.


KONDILOMI

Kondilomi ili polne bradavice su uzrokovane HPV virusnom infekcijom. HPV je humani papiloma virus koji se najčešće prenosi putem seksualnog odnosa, ali se može preneti i direktnim kontaktom sa osobom na čijoj se koži ili sluzokoži nalaze bradavice. Ova bolest spada u najčešće polno prenosive bolesti. Sam HPV virus postoji u više od 100 varijacija.  Treba istaći da svaka varijacija ne izaziva polne bradavice, ali najrasprostranjenije vrste uglavnom izazivaju.

Kako izgledaju kodilomi?
Kondilomi se najčešće manifestuju kao promene rozikaste boje na koži ili kao izrasline koje izgledaju kao male bradavice. Mogu se, kod muškaraca, javiti i u uretri. Obično su drugačije prebojeni u odnosu na okolnu kožu. Simptomatska infekcija se najčešće javlja kod osoba koje imaju pad imuniteta, koji može biti uzrokovan i premorenošću, hroničnim umorom, nespavanjem, dugim putovanjima i iscrpljenošću iz drugih razloga. Bradavice se najčešće nalaze na penisu i u okolnoj regiji. Ova lokalizacija je razlog što ih mnogo češće primete muškarci. Kod oba pola se mogu javiti i u analnom regionu.

Kako se postavlja dijagnoza?
Pregledom urologa donosi se zaključak o dijagnozi kondiloma kod muškarca. Ovaj pregled podrazumeva fizikalni pregled urogenitalne regije. Dijagnoza se postavlja na osnovu vidljivih bradavičastih promena, a ne na osnovu testova za određivanje tipa HPV.

Na koji način se mogu ukloniti i lečiti kondilomi?
Lečenje kondiloma je individualno i podrazumeva uklanjanje kondiloma. Može biti iscrpljujuće i dugotrajno, neretko uključuje hiruršku intervenciju, a može biti i kratko i bezazleno.
Radiotalasna vaporizacija kondiloma – Intervencija se obavlja uz lokalnu anesteziju, bezbolno. Ovakvo uklanjanje ne znači da će se odstraniti i HPV virus iz organizma. Veoma često zbog postojanja virusa dolazi do pojave recidiva bolesti.
Hirurška ekscizija je pogodna samo za velike kondilome.


URINARNA INKONTINENCIJA KOD ŽENA

Inkontinencija predstavlja nemogućnost zadržavanja mokraće, odnosno nevoljno oticanje urina iz mokraćne bešike. To je veoma čest problem, a istraživanja pokazuju da više od 13 miliona ljudi u Americi pate od inkontinencije. A koliko je ovo veliki problem govori i to da nikada ne možete znati kada će vam se, i na kom mestu, ova neprijatnost desiti. Inkontinencija se javlja i kod muškaraca, ali je dvostruko češća kod osoba ženskog pola. Takođe, javlja se i kod mladih i kod starijih osoba, kao i kod dece.

Postoje nekoliko vrsta urinarnih inkontinencija

1. Stres urinarna inkontinencija
Ova vrsta inkontinencije je najčešća među mlađim ženama. Njena posebnost je što nastaje pri iznenadnom povećanju intraabdominalnog pritiska, koji izaziva kašalj, kijanje, smeh, nošenje teškog tereta. Žene koje pate od stres urinarne inkontinencije imaju značajno manje samopouzdanja i sigurnosti. To ima veliki uticaj i na njihov seksualni život, a u odnosu na žene iste dobi koje nemaju ovaj problem imaju i znatno izraženiju depresivnost.
Kod žena koje nemaju problema sa inkontinencijom mišići karličnog dna pružaju potporu bešici i mokraćnoj cevi, i oni svojim tonusom sprečavaju nevoljno curenje urina. Ali kada ovi mišići oslabe, dešava se da pri naglom povećanju intraabdominalnog pritiska osobe nisu u stanju da spreče oticanje urina.
Dijagnoza se postavlja cistoskopskim pregledom uz punjenje bešike fiziološkim rastvorom i probu na stres (iniciranje kašlja) uz procenu nevoljnog gubitka mokraće u stojećem i ležećem stavu.

2. Urgentna inkontinencija
Ovo je poseban tip urinarne inkontinencije, o ogleda se u tome da osoba iznenada oseti potrebu za mokrenjem i nije u mogućnosti da zadrži mokraću ni toliko da stigne do WC-a. Iznenadna potreba za mokrenjem se javlja usled jakog spazma mokraćne bešike, a on nastaje kao reakcija na razne stimulanse kao što su sipanje soka u čašu, curenje vode iz česme, ali i bez ikakvih stimulansa. U ovim slučajevima se najčešće radi o poremećenoj inervaciji mišića bešike, a mogu biti izazvani moždanim udarom ili usled čestih infekcija mokraćne bešike.

3. Mešovita inkontinencija
Predstavlja kombinovani problem odnosno stanje koje kombinuje simptome stres urinarne i urgentne inkontinencije.

Privremena urinarna inkontinencija može biti izazvana određenim pićima, hranom ili lekovima, koji imaju diuretsko dejstvo: alkohol, kofein, gazirani sokovi, mineralna voda, veštački zaslađivači, čokolada, ljuta paprika, začinjena hrana, citrusi, velike doze vitamina C, lekovi za hipertenziju, sedativi, mišićni relaksansi.
Inkontinencija može biti posledica bezazlenih stanja kao što su upala mokraćne bešike ili zatvor. Pri upali mokraćne bešike, sluznica je iritirana, i pojačan je nagon za mokrenjem. Kod zatvora, rektum pun sadržaja, koji se nalazi uz mokraćnu bešiku, nadražuje nerve koji su povezani sa nervima mokraćne bešike i pojačava nagon za mokrenjem.

Faktori za nastanak stres urinarne inkontinencije
Trudnoća: hormonski disbalans i težina fetusa dovode do inkontinencije.
Porođaj: pri porođaju dolazi do slabljenja mišića karličnog dna, oštećenja nerava, što vremenom može dovesti do prolapsa karličnih organa, i do inkontinencije.
Starost: godinama slabi muskulatura mokraćne bešike i smanjuje se kapacitet bešike. Takođe se povećava frekvenca nevoljnih kontrakcija mišića mokraćne bešike.
Menopauza: smanjenjem lučenja estrogena dolazi do slabijeg obnavljanja mukoze mokraćne bešike i uretre, što prouzrokuje inkontinenciju.
Histerektomija: mokraćna bešika i materica su povezane ligamentima, koji se pri histerekomiji oštećuju, dolazi i do oštećenja mišića karličnog dna, što dovodi do inkontinencije.
Fizička opstrukcija: kamen ili tumor u mokraćnim putevima može otežati protok mokraće i dovesti do inkontinencije.
Neurološke bolesti: multipla skleroza, Parkinsonova bolest, moždani udar, povrede kičmene moždine, mogu dovesti poremećaja sprovođenja nervnih impulsa do mokraćne bešike, i posledične inkontinencije.

Moguće komplikacije urinarne inkontinencije su:
Dermatološke: Česti dermatitisi zbog stalno nadražene i vlažne kože.
Urinarne infekcije: Inkontinencija povećava rizik učestalih upala urinarnog trakta.
Niži kvalitet života: Inkontinencija utiče na svakodnevne životne aktivnosti, i značajno smanjuje kvalitet života.

Šta prevenira nastanak urinarne inkontinencije?
Normalna telesna masa
Vežba mišića karličnog dna (Kegelove vežbe)
Ograničen unos ili prestanak unosa kofeina, žestokog alkohola, začinjene hrane i cigareta.

Lečenje inkontinencije
Lečenje može biti konzervativno i hirurško.

Šta podrazumeva konzervativni način lečenja?
Neophodna je promena stila života (unos dovoljne količine tečnosti, ni premalo ni previše). Smanjeni unos tečnosti može dovesti do dodatnog nadražaja bešike, što za posledicu može imati pojavu infekcije. Izbegavajte kofein, gazirana i alkoholna pića. Ako je to potrebno, regulišite telesnu težinu, jer višak kilograma može dovesti do povećanja pritiska na abdomen. Ostavite cigarete, jer one podstiču kašalj. Takođe, možete tokom lečenja i postavljanja dijagnoze upotrebljavati proizvode za zaštitu od inkontinencije.
Jačajte mišiće dna male karlice (Kegelove vežbe, elektrostimulacije).
Primenjuje lokalne primenu krema n abazi estrogena, drugu medikamentoznu terapiju po preporuci lekara (antiholinergici).

Šta su Kegelove vežbe?
Vežbe koje su namenjene jačanju mišića karličnog dna.
Na početku pravite takve pokrete kojima ćete stezati mišiće koji se nalaze između rektuma i vagine. Zamislite da je to pokret kojim želite da zaustavite mokrenje. Kada napravite taj pokret, mišiće u kontrakciji držite 10 sekundi.
Posle toga se možete opustiti, a nakon toga ponovite isti postupak još 8 – 10 puta u toku dana.
Za prave rezultate, budite uporni i vežbajte redovno, i ovo posebno važi za one koji imaju problem sa zadržavanjem urina, kao i u slučajevima kada ranije niste preventivno vežbali.
Vežbe mogu da se rade u stojećem položaju, kao i na bilo kom mestu gde se nalazite (dok stojite u redu, vozite se u liftu, čekate na kasi u prodavnici…)

Hirurško lečenje inkontinencije predstavlja definitivno najefikasniju metodu lečenja, a izvodi se postavljanjem sintetičke mrežice (mesh), slinga, transopturatornog tapea (TOT).


FIMOZA

Fimoza je oboljenje koje predstavlja otežano, ili potpuno onemogućeno prevlačenje kože prepucijuma preko glansa penisa. Dakle, glavić penisa se ne može osloboditi, ponekad samo prilikom erekcije, a ponekad čak ni u opuštenom stanju.
Pored navedenog, postoji i stanje kada je frenulum (elastični nabor koji spaja donju stranu glansa i unutrašnji list prepucijuma) kratak pa prilikom prevlačenja kožice dolazi do povlačenja glansa penisa na dole. Ovo može biti jako bolno i može smetati prilikom normalnog odvijanja seksualnog odnosa. Frenulum često puca, prilikom čega nastaju bolne ranice koje posle teško zarastaju. Kada zarastu može se dogoditi da dođe do još većeg skraćenja frenuluma. Ovo stanje često zahteva hiruršku remodelažu – frenulotomiju.

Kako i kada nastaje fimoza?
Oboljenje zvano fimoza može biti urođeno, ali i stečeno. Dakle, može se dobiti u bilo kojoj životnoj dobi.
Stariji muškarci se ponekad stide kada otkriju da imaju ovu bolest, jer su ubeđeni da od fimoze boluju samo deca i dečaci. To nije tačno.
Fimoza se može javiti bilo kada, a tačan uzrok zbog kojeg dolazi do ovog oboljenja nije poznat. Pretpostavka je da do nje dolazi ukoliko se ne održava adekvatna higijena posle seksualnog odnosa kada dolazi do infekcije ili dejstva samog ejakulata na prepucijum.
Osobe koje imaju povišen nivo šećera u krvi, sklonije su oboljenju, tj. češće dobijaju fimozu.

Do čega može dovesti fimoza?
Ukoliko se ne leči, fimoza stvara smetnje prilikom seksualnih odnosa, otežava ili skoro onemoguća adekvatno održavanja higijene, a kod nekih se javljaju slabi ili jači bolovi.
Takođe, fimoza može postojati i bez bilo kakvih simptoma.
Ipak, pre ili kasnije javljaju se infekcije, svrab, crvenilo, bolovi ili otežano mokrenje.
Sužena i patološki izmenjena kožica podložna je pucanju. Pukotine (ragade) koje nastanu teško zarastaju i kasnije dosta bole. Kada pukotine jednom zarastu onda je proces prevlačenja kožice još teži sve do trenutka dok ne postane nemoguć, čak i pri opuštenom stanju. Tada su stvoreni uslovi za nastanak infekcije, sa svim mogućim daljim komplikacijama.

Koje su komplikacije fimoze?
Kao što je navedeno, otežano ili nemoguće održavanje higijene dovodi do infekcija. Infekcija se karakteriše pojavom svraba, crvenila, bolova i otoka kože glavića i prepucijuma. Pored svega toga, infekcija je i uzrok za nastajanje prekanceroznih stanja, pa čak i pojavu karcinoma  (glavića) i prepucijuma. Karcinom se teško leči. Može čak biti potrebna delimična ili potpuna amputacija (odsecanje) penisa, a često može biti praćena smrtnim ishodom.

Kako se leči fimoza?
Fimoza se leči hirurškim putem. U pitanju je manja hirurška intervencija koja se često radi u lokalnoj anesteziji, pa je pacijent svestan u toku operacije, uz odsustvo bolova.
Nakon operativnog zahvata pacijent se potpuno normalno kreće, normalno urinira i nastavlja svoj normalan način života – uz određene zabrane kao što su kupanje u moru, u bazenu, kao i seksualni odnos u određenom vremenskom periodu.
Oporavak je očekivan u periodu od oko 3 nedelje nakon intervencije.

Napomena: Ukoliko imate prethodnu medicinsku dokumentaciju, obavezno je ponesite sa sobom, da bi lekar imao uvid u prethodne bolesti, što mu je od velikog značaja.

Lekari

ASIST. DR MILAN RADOVANOVIĆ
ASIST. DR MILAN RADOVANOVIĆ

SPECIJALISTA UROLOGIJE

PROF. DR ALEKSANDAR VUKSANOVIĆ
PROF. DR ALEKSANDAR VUKSANOVIĆ

SPECIJALISTA UROLOGIJE