Radno vreme : radni dani 12 - 20h, subota 10 - 16h
  Kontakt : 011/438-3982   062/454-464     

MIGRENA CENTAR

Glavobolja

Epidemiološka istraživanja pokazuju da je godišnja prevalencija glavobolja oko 50% u svim zemljama sveta, zbog čega je glavobolja jedna od deset najčešćih tegoba globalnog zdravlja sa značajnim uticajem na kvalitet života obolelog i ekonomske resurse društva. Analiza studija prevalencija različitih tipova glavobolja pokazuje da jedan od devet odraslih u populaciji ima migrenu (11%), kao i da 42% odraslih pati od glavobolje tenzionog tipa (GTT).

Migrena se odlikuje većim opterećenjem za obolelog, međutim zbog velikog broja obolelih, GTT ima čak i veći uticaj na društvo u celini ukoliko se uzme u obzir broj izgubljenih radnih dana zbog glavobolje. Oko 3% svetske odrasle populacije pati od hronične svakodnevne glavobolje. Ova grupa sa više od 100 miliona ljudi nosi najveće opterećenje glavoboljom i, verovatno, stigmom pošto glavobolja kao poremećaj nije generalno prihvaćena kao “prava bolest“.

Analiza evropskih studija koja je obuhvatila preko 200 000 odraslih ispitanika pokazuje da se glavobolja javila tokom prethodne godine kod 53% ispitanika, i to 61% žena i 45% muškaraca. Slična učestalost je procenjena kod dece i mladih, a nešto niža (36%) kod starijih osoba. Ukupna životna prevalencija glavobolja kod odraslih u Evropi se procenjuje na 77%.

MKG se, zbog jedinstvene terminologije i preciznih dijagnostičkih kriterijuma smatra standardom u dijagnostici glavobolja. Ovaj dokument je namenjen istraživanju i kliničkoj praksi, a predstavlja zbir svih dosadašnjih saznanja na temu glavobolja. Prema klasifikaciji, razlikuje se preko 200 različitih tipova glavobolja koje su razvrstane u 14 klasa. Prve četiri klase pripadaju primarnim glavoboljama: migreni, GTT, TAG i ostalim primarnim glavoboljama.

Simptomatske, odnosno sekundarne kako ih klasifikacija označava, glavobolje zauzimaju od pete do dvanaeste klase gde su razvrstane prema etiologiji. Klasa 13 pripada bolnim kranijalnim neuropatijama i ostalim bolovima lica, dok su u 14. klasi ostale glavobolje koje nisu klasifikovane na drugom mestu. Tri najčešća tipa glavobolja u odrasloj populaciji su GTT, migrena i GPUM.

Epidemiologija i klasifikacija migrene

  • Prema podacima evropske studije prevalencije, od migrene boluje 14,7% odraslih i to 17,6% žena i 8% muškaraca, kao i 9,2% dece i mladih, i to 9,1% devojčica i 5,2% dečaka.
  • Životna prevalencija migrene je 16%, a ukoliko se dodaju i ispitanici sa dijagnozom verovatne migrene, dakle oni kod kojih su ispunjeni svi dijagnostički kriterijumi migrene osim jednog, navedeni procenti postaju dvostruko veći.
  • Porast broja obolelih od česte migrene je zabeležen tokom desetogodišnjeg praćenja, što je, verovatno, posledica preciznije dijagnostike.
  • Broj novih bolesnika sa migrenom sa starenjem lagano opada, a među faktorima koji utiču na pojavu migrene nalaze se ženski rod, mlađe životno doba, porodična predispozicija, udruženost sa čestim GTT, nizak edukacioni nivo i veliko opterećenje na poslu.

Lekari

DOC. DR ALEKSANDRA RADOJIČIĆ
DOC. DR ALEKSANDRA RADOJIČIĆ

SPECIJALISTA NEUROLOGIJE

SPEC. DR MED. ALEKSANDRA RADOJIČIĆ
SPEC. DR MED. ALEKSANDRA RADOJIČIĆ

SPECIJALISTA NEUROLOGIJE