Radno vreme : radni dani 12 - 20h, subota 10 - 16h
  Kontakt : 011/438-3982   062/454-464     

ASTRA MEDICA TIM ZDRAVLJA – ISHRANOM DO BOLJEG ZDRAVLJA I IZGLEDA

Šta je profesionalna analiza tela?

Analiza sastava tela daje kompletan uvid u zdravstveno stanje organizma i služi lekaru kao pomoć u otkrivanju promena u mišićnoj masi, procentu telesnih masti, proteina i vode. Analizu sprovodi lekar specijalista sertifikovan za čitanje rezultata i predlaganje terapije, ukoliko je potrebna.

Profesionalna analiza tela pruža bolji uvid u stanje vašeg tela, mnogo preciznije i detaljnije nego što to čine tradicionalne metode poput body mass indexa – indeks telesne mase (BMI).

Telesna težina tela se tumači kroz njene glavne komponente: telesne masti, proteine, minerale i procenat vode u organizmu.

Zašto je bitno analizirati sastav i strukturu tela?

 Većina dijeta, kao i fitnes instruktora su fokusirani na gubitak ili povećanje telesne težine, zanemarujući činjenicu da kod dve različite osobe iste telesne težine i pola postignuti rezultat može stvoriti potpuno drugačiji izgled tela, ali ne i onaj koji ste želeli. Upravo je ovo najčešći razlog zašto veliki broj osoba izgubi motivaciju na putu do lepšeg i zdravijeg izgleda tela.

Zašto dolazi do neuspeha iako se pridržavate svega što vam je rečeno?

Tajna leži u različitom sastavu tela, koji je jedinstven za svaku osobu. Stoga, jedan isti pristup za sve zasigurno ne dovodi do željenog rezultata. Iz tog razloga se nijedna dijeta koja nije praćena prethodnom analizom tela ne smatra najefikasnijom metodom.

Individualan pristup je ključ uspeha!

Naša jedinstvenost se ogleda u ekspertskom timu lekara nutricionista i modernom, prezicnom Mediana i35 analizatoru poslednje generacije.

Profesionalno Mediana i35 merenje sastava tela će vam otkriti sve vaše prednosti, ali i skrivene mane, koje vremenom lako mogu preći u vidljive nedostatke ukoliko na njih ne obratite pažnju. Prednost profesionalne analize se takođe ogleda i u ekspertskom pristupu tumačenja rezultata, o kojima zajedno sa vama diskutuje lekar nutricionista. Među najpriznatijima u svojoj oblasti, naši lekari su tu da vam odgovore na sve nedoumice i pitanja koja godinama sami sebi postavljate, ali i na ona koja će vas najviše zanimati nakon dobijenih rezultata. Naš profesionalni i individualni pristup ne predstavlja jednostavno tumačenje brojki na aparatu, već svojom različitošću u odnosu na druge aparate otkriva kritične zone tela na kojima treba raditi kako bi se postigli maksimalni rezultati.

Zašto indeks telesne mase (BMI) nije dovoljan za procenu i praćenje postignutih rezultata?

Indeks telesne mase je osnovni pokazatelj odnosa visine i težine. Koristi se za jednostavnu procenu stepena uhranjenosti i procene rizika za nastanak određenih bolesti koje se dovode u vezu sa neadekvatnom ishranom, težinom i obimom struka. Sve vrednosti iznad 24.9 kg/ m2 i ispod 18.5  kg/ m2 govore u prilog neadekvatne raspodele i količine masnog tkiva.

Određivanje BMI je jako popularno u praksi i koristi se unazad više od 20 godina. Ipak, vrednosti BMI možemo posmatrati samo kao osnovnu metodu za procenu, ali nepotpunu za donošenje zaključka o celokupnom sastavu tela. Njegova široka primena je pak ukazala na to da BMI ima brojna ograničenja, jer ne uključuje važne faktore u organizmu koji imaju značajan efekat na celokupan izgled i zdravlje odraslih osoba, ali i dece.

Koja je razlika između BMI i Mediana i35 profesionalnog analizatora tela?

BMI (indeks telesne mase) procenjuje stanje tela isključivo na osnovu 2 parametra: telesne težine i visine, stoga sve osobe sa BMI van referentnih vrednosti se smatraju gojaznim ili neuhranjenim. Skala težine i BMI vam ne mogu reći da li se promena u telesnoj težini odnosi na masti ili mišiće, stoga ne znate pravi učinak napora koji ulažete. Ukoliko imate cilj da smanjite telesnu težinu, svakako ćete se fokusirati na gubitak masti i dobijanje veće mišićne mase, ali vam BMI ne može pružiti informaciju da li ste na pravom putu.

Za razliku od BMI, Mediana i35 kao predstavnik najnovije generacije analizatora koji pruža kompletan uvid u stanje tela, obezbeđuje precizne podatke i analizira celo telo po segmentima.

Stoga, BMI predstavlja samo jedan deo rezultata koje dobijate merenjem na Mediana i35 profesionalnom analizatoru.

BMI polako ide u zaborav, zato uradi nešto bolje za sebe i svoje telo!

MEDIANA I35 – PROFESIONALNI ANALIZATOR SASTAVA TELA ZA SAMO 35 SEKUNDI

Mediana i35 je najekonomičniji, najbrži, najprecizniji i najinovativniji način da poboljšate izgled i zdravlje vašeg tela.

Jednokratno merenje pruža informaciju o više od 150 parametara kod odraslih osoba, i oko 50 parametara kod dece. Namenjena je svim osobama koje žele da unaprede svoj izgled i zdravlje, smanje rizik od nastanka ili napredovanja postojećih bolesti organizma.

Bezbedna je za primenu kod dece starosti iznad 3 godine, kao i starijih osoba i ne nosi nikakav rizik po zdravlje.

Multifrekventna BIA tehnologija sa kliničkim dokazanim rezultatima za svega 35 sekundi obezbeđuje preciznu segmentnu analizu. Rezultati se dobijaju sa 8 tačaka na telu, a informacije se prenose putem taktilnih elektroda.

Mediana i35 predstavlja jedan od najčešćih profesionalnih aparata koji se koriste u savremenim ustanovama u inostranstvu, uključujući bolnice, domove za stare, nutricionističke centre, teretane i dr. Jedan od razloga se ogleda i u tome da je tačnost i pouzdanost rezultata dobijenih na Mediana i35 analizatoru potvrđena kliničkim studijama na velikom broju osoba, uključujući i decu.

Samo merenje traje izuzetno kratko, ostavljajući dovoljno vremena za eliminisanje svih nedoumica, kao i odgovor lekara na sva vaša pitanja ili strahove koji se mogu javiti nakon dobijenih rezultata. Mediana i35 obezbeđuje izuzetno brz pristup rezultatima, dostupan kako vama tako i lekaru na dohvat ruke.

Mediana i35 – drugo ime za najnovije rešenje namenjeno svim osobama koje žele da poboljšaju svoj izgled i zdravlje.

Unapređena tehnologija

Bez obzira da li ste zainteresovani za pravilnu ishranu, promene životnih navika i fizičku aktivnost ili jednostavno želite da ulepšate svoj izgled, naš precizni analizator sastava tela vam može obezbediti sigurne, brze i tačne rezultate o stanju vašeg organizma.

Prednosti određivanja sastava tela na Mediana i35 analizatoru:

Zdrav sastav tela doprinosi jačanju imunog sistema i smanjuje rizik po zdravlje od uobičajenih hroničnih bolesti i stanja kao što su: visok krvni pritisak, šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti. S obzirom da se ove bolesti svrstavaju među najčešće razloge sve veće stope umiranja među oba pola, značaj odgovornog pristupa prema zdravlju našeg organizma, kao i sve veća dostupnost svetskim preporukama za unapređenje zdravlja, nam ne ostavljaju prostora za alibije koji se odnose na brigu o sopstvenom zdravlju.

Od ove godine, naša poliklinika sa ponosom može da ponudi svetski priznati profesionalni analizator tela čiji su rezultati čak i klinički dokazani.

Ovo su samo neke od prednosti koje možete ostvariti ukoliko probate naš Mediana i35:

 • Pronađete svoj osnovni pravac ka čemu težite da biste znali koliko treba da izgubite, dobijete na kilaži ili pak zadržite trenutnu težinu
 • Saznate procenat telesnih masti i fokusirate se i na njih, a ne samo na gubitak težine
 • Prilagodite svoju rutinu vežbanja kako biste odgovorili na potrebe vašeg organizma
 • Izračunate svoje kalorijske dnevne potrebe i kreirate personalizovani plan ishrane zajedno sa našim lekarima, nutricionistima
 • Postavite realne ciljeve, precizno pratite napredak i ostanete motivisani
 • Donesete pametne odluke kako biste na najlakši i najzdraviji način poboljšali sastav svog tela

Šta pruža Mediana i35 za razliku od drugih analizatora strukture tela?

Radi lakšeg razumevanja svih prednosti Mediana i35 otkrićemo vam sve razlike u odnosu na druge najčešće primenjivane analizatore strukture tela:

 • Znamo koliko je osobama koje žele da koriguju svoju telesnu težinu bitno da imaju uvid u svoje rezultate i da im oni budu na dohvat ruke. Mediana i35 vam nudi i opciju trenutnog štampanja svih postignutih rezultata, a ukoliko iz nekog razloga ipak želite da ih lekar zadrži za sebe njen blind mode se, u skladu sa vašom željom može uključiti.
 • Gojaznost kod dece je sve češći problem savremenog doba. Brojna klinička istraživanja pokazuju da najveći broj dece sa neadekvatnom telesnom težinom u kasnijoj životnoj dobi ima znatno narušeno zdravlje, te mnogo češće boluju od šećerne bolesti, visokog krvnog pritiska, infarkta srca i mozga, te i problema sa disanjem poput astme. Mediana i35, za razliku od drugih analizatora, se može primeniti kod sve dece starosti iznad 3 godine, što predstavlja starosnu dob deteta kada se problem može staviti pod kontrolu i prevenirati bilo kakav kasniji razvoj gore pobrojanih bolesti. Ukoliko vaše dete ima problem sa viškom kilograma, Mediana i35 vam može pomoći u trajnom rešavanju problema gojaznosti kod vašeg deteta.
 • Mediana i35 pruža i mogućnost analize abdominalne masti i njenog odnosa: postoje dve vrste masnoća potkožna i visceralna. Većina nas je svesna samo potkožne jer nam je okom vidljiva na stomaku i možemo je osetiti ukoliko stegnemo kožu na sredini stomaka.

Ipak, mnogo opasnija je visceralna masnoća koja se akumulira na stomaku u prostorima između abdominalnih organa. Previše visceralne masti se povezuje sa nizom oboljenja i nastankom ozbiljnih zdravstvenih problema. Analiza strukture tela na Mediana i35 vam daje informacije kako o potkožnoj, tako i o visceralnoj masnoći, kao i o njihovom međusobnom odnosu, ukazujući na slabe tačke, paleći crvene alarme za reagovanje.

 • Poređenje sa prethodnim rezultatima: nije moguće na drugim analizatorima, ali ne i na Mediana i35. Pored toga, indeks telesne masti, kao i segmentnu analizu tela bez masti, je moguće izmeriti na našem profesionalnom analizatoru. Ovde upravo govorimo o jednoj od najvažnijih razlika među poznatim analizatorima.
 • Kalorijski unos i dnevne potrebe: jednako su važne za sve osobe nevezano za cilj koji žele da postignu. Stoga se smatra izuzetno važnim to da se i ciljana telesna mast, očekivano sagorevanje kalorija, intenzitet vežbanja i procenjeni period za dostizanje uspeha mogu izmeriti uz pomoć Mediana i35 analizatora.

Mediana i35 zajedno sa vama prati vaš napredak

Merenje na našem profesionalnom analizatoru vam daje mogućnost lakog merenja napretka i efikasnosti sprovedene dijete ili drugog režima u ishrani koristeći sastav tela. Postoji nekoliko podataka o sastavu tela koje možete kontrolisati i pratiti svoj napredak kroz vreme.

•         Procenat telesnih masti

•         Procenat mišićne mase

•         Procenat vode u organizmu

Mediana i35 pamti sve vaše brojke umesto Vas!

Na putu do lepšeg izgleda i boljeg zdravlja brojevi nam služe kao pomoć u analizi do sada postignutih rezultata. Kako bismo napravili tačnu procenu dela puta na kom se nalazite i postignutog uspeha prethodni rezultati su nam, pored vašeg subjektivnog osećaja, jasan pokazatelj za korake koje treba dalje preduzeti.

Ozbiljni ste u odluci da poboljšate vaš izgled i zdravlje, ali ne znate odakle da počnete?

Tu smo da Vam pomognemo i olakšamo put ka lepšem izgledu i zdravijem životu.

Nutricionistički pregled i merenje na profesionalnom analizatoru sastava tela možete zakazati pozivom na telefone: 011/438-3982 ili 062/454-464 ili u prostorijama naše poliklinike na Voždovcu, u Stražilovskoj ulici.

Nutrigenetički testovi 

Prateći najsavremenije trendove u medicini i nutriciji nudimo i uslugu izrade jelovnika na osnovu nutrigenetičkih testova. Nutrigenetički testovi  se rade jednom u životu i daju nam dragocene podatke o ključnim  genima koji su uključeni u regulisanje balansa energije u organizmu kroz metabolizam masti i šećera. Na osnovu rezultata testa predlaže se način ishrane koji odgovara Vašem genetskom profilu i koji će najefikasnije dovesti do željenih rezultata.

Test se obavlja jednostavnim uzorkovanjem krvi iz vene, a može se raditi i iz uzorka bukalnog brisa (bris koji se uzima sa unutrašnje strane obraza). Za ovaj  test nije potrebna posebna priprema i možete ga uraditi bilo kada u toku dana.

Nutrigenetički testovi, su pomoć u izboru prave i efikasne dijete, izbora režima ishrane i vežbanja, prilagođeni vašim individualnim potrebama. 

Genetičkim testiranjem moguće je otkriti koji način ishrane najviše odgovara vašem organizmu – ishrana prema genotipu, koji tip vežbanja i rekreacije je najefikasniji za vas. Poznavanje sopstvenih gena i genetskih predispozicija je od pomoći u prevenciji različitih bolesti, kreiranju zdravijeg stila života, režima ishrane i generalno boljem poznavanju sopstvenog organizma i njegovih potreba.

Naučne studije su pokazale da se dijetom zasnovanom na genotipu postižu veći, efikasniji i dugotrajniji rezultati u procesu gubitka telesne mase, nego ukoliko se dijeta sprovodi prema slobodno izabranom, nasumičnom ili  sveopšte popularnom režimu ishrane.

–        Pregled specijaliste započinje sa uzimanjem anamneze (prikupljanje svih detalja o istoriji bolesti, načinu života i prehrambenim navikama), zatim se obavlja osnovni internistički pregled, merenje krvnog pritiska , po potrebi pravljenje EKG zapisa, tumačenje rezultata laboratorijskih analiza

–        Nakon prikupljanja svih ključnih detalja vrši se analiza strukture tela uz pomoć najsavremenijeg analizatora tela I30 vodećeg proizvođača medicinskih uređaja uz pomoć koga određujemo antropometrijske mere tela ( BMI, ukupnu težinu, procent mišićne i visceralne masti kako celog tela tako i pojedinačnih segmenata, mineralni sastav tela i količinu vode u organizmu )

–        Na osnovu svih saznanja pristupa se izradi individualnog  plana ishrane koji je prilagođen samo Vama, a  obuhvata recepte za doručak, ručak,večeru kao i dve užine.  Za svaki obrok dobijate uputstva šta treba da konzumirate i na koji način trebate da spremate hranu. Takođe uz jelovnik dobijate i predlog za suplementaciju.  Plan ishrane je u potpunosti usklađen sa Vašim zdravstvenim stanjem, potrebama i navikama. Po potrebi i u skladu sa Vašim afinitetima prvu nedelju možete započeti sa detoksikacijom tela u trajanju 3-5 dana,kada je ishrana uglavnom bazirana na voću i povrću. Plan ishrane se izrađuje za period od 15 dana.

Lekari

DR TATJANA BRKIĆ
DR TATJANA BRKIĆ

SPECIJALISTA ANESTEZIOLOGIJE, REANIMATOLOGIJE I INTENZIVNE MEDICINE, SUBSPECIJALISTA MEDICINE BOLA ASTRA TIM ZA PRAVILNU ISHRANU

DR NATAŠA PETROVIĆ
DR NATAŠA PETROVIĆ

SPECIJALISTA ANESTEZIOLOGIJE, REANIMATOLOGIJE I INTENZIVNE MEDICINE, ASTRA MEDICA TIM ZDRAVLJA