Radno vreme : radni dani 12 - 20h, subota 10 - 16h
  Kontakt : 011/438-3982   062/454-464     

PEDIJATRIJA

10 NAJČEŠĆIH DEČIJIH BOLESTI

Simptomi i pravilan put lečenja

Nevezano od uzrasta, sva deca zaslužuju najkvalitetniju zdravstvenu negu. Kao roditelj, važno je da budete upoznati i svesni najsavremenijih preporuka za lečenje, kako biste bili sigurni u to da vaše dete dobija najbolji mogući pregled i terapiju koja će mu najbrže pomoći kada se oseća loše.

Sve vrste lečenja o kojima se ovde govori su zasnovane na naučnim dokazima i iskustvima iz kliničke prakse. Međutim, u specifičnim slučajevima, vaš pedijatar može imati i drugačiju preporuku, zavisno od zdravstvenih potreba vašeg deteta.

U poliklinici Astra Medica se možete posavetovati o zdravstvenom stanju vašeg deteta i zakazati pregled kod našeg pedijatra dr Ratka Garovića, čije iskustvo broji preko 40 godina.

Ukoliko želite da saznate koje su najčešće dečije bolesti i kako da ih prepoznate pročitajte tekst u nastavku.

BOL U GRLU

Jako se često sreće kod dece. U slučaju kada je bol izazvan virusom antibiotska terapija nije potrebna, a ozdravljenje deteta se očekuje za 7 do 10 dana. U drugim slučajevima, bakterijska infekcija grla je najčešće izazvana streptokokom. Bakterijska infekcija ne može biti postavljenja samo pregledom grla, već je neophodno uraditi laboratorijski test ili brzi bris grla, posebno ukoliko se ova infekcija često javlja kod deteta. Ukoliko je vaše dete pozitivno na streptokok, biće mu propisan antibiotik.

Od izuzetnog je značaja da vaše dete uzima antibiotik tačno onako kako je pedijatar propisao i u trajanju u kom je navedeno, čak iako se simptomi poboljšaju ili pak nestanu.

Kortikosteroidi ne predstavljaju odgovarajuću terapiju za većinu upala grla.

Streptokokna infekcija se retko javlja kod beba i male dece, ali rizik za njihovo zaražavanje postoji ukoliko ovu infekciju ima stariji brat ili sestra. Iako se uglavnom prenosi kijanjem i kašljanjem, dete može dobiti infekciju ukoliko dodirne igračku kojom se zaraženo dete igralo.


BOL U UHU

Bol u uhu je jako čest kod dece i može nastati usled nekoliko razloga: infekcija uha, infekcija kože u ušnom kanalu (plivačko uvo), posledica prehlade ili upale sinusa, zubobolja koja se širi od vilice do uha i dr. Da bi se postavila ispravna dijagnoza, neophodan je pregled pedijatra.

Stoga, pregled u ordinaciji je i dalje najbolji način za započinjanje lečenja vašeg deteta.

Ako je bol u uhu praćen visokom temperaturom, zahvata oba uha ili su prisutni drugi znaci bolesti, pedijatar može doneti odluku da je antibiotik najbolji izbor. Ako pak pedijatar posumnja da se radi o virusnoj infekciji, on će razgovarati sa vama o najefikasnijim načinima da ublažite bol kod vašeg deteta.


URINARNA INFEKCIJA

Infekcije mokraćne bešike nastaju taloženjem bakterija u urinarnom sistemu. Sreću se kod dece od najranijeg uzrasta, pa sve do puberteta, a i kasnije, i obično mnogo češće pogađaju ženski pol. Na urinarnu infekciju obično pomislimo u slučaju postojanja simptoma, poput: bol i peckanje tokom mokrenja, često ili nekontrolisano mokrenje, bol u leđima, bolu u stomaku i dr. Dijagnozu je najteže postaviti kod najmlađih zbog nespecifičnih simptoma.

Terapiju određuje pedijatar u zavisnosti od toga koja bakterija je otkrivena u uzorku urina.


INFEKCIJA KOŽE

Kod većine dece sa kožnom infekcijom, kožni test može biti potreban kako bi se odredila najadekvatnija terapija. Prenesite pedijatru ukoliko je vaše dete imalo infekciju MRSA, stafilokoknu ili drugu infekciju rezistentnim bakterijama, ili je bilo u kontaktu sa drugim članovima porodice.


BRONHITIS

Bronhitis je zapaljenje velikih disajnih puteva (bronhija) u plućima. Termin akutni bronhitis se koristi da opiše brz razvoj simptoma koji ne traju dugo i obično je kod dece izazvan virusom, tako da najčešće ne zahteva antibiotike.


BRONHIOLITIS

Jako često se sreće kod novorođenčadi i male dece tokom sezone prehlade i gripa. Najčešće se pri disanju može čuti na šištanje, na osnovu kog nekada i sami roditelji posumnjaju na zapaljenje malih disajnih puteva (brohniola) u plućima. Bronhiolitis je skoro uvek izazvan virusom, stoga je terapija usmerena na pažljivo praćenje bilo kakvih poteškoća u disanju, hranjenju ili znakovima dehidracije deteta.

Antibiotska terapija nije terapija izbora kod najvećeg broja dece sa bronhiolitisom.


LEČENJE BOLA KOD DECE

U slučaju da se vaše dete žali na bol možete su dati paracetamol ili ibuprofen. Naš pedijatar Vam može objasniti koju dozu i na koliko sati možete davati Vašem detetu lek.

» Doziranje leka je individualno i zavisi od uzrasta i težine deteta, stoga se određuje za svako dete ponaosob. «

Drugi lekovi za ublažavanje bolova koje koriste odrasle osobe nisu prikladni za decu sa uobičajenim povredama ili tegobama, poput: uganuća gležnja, bola u ušima ili bola u grlu. Primena drugih analgetika kod dece je zabranjena, jer može ugroziti njihovo zdravstveno stanje, pa nekad dovesti i do smrtnog ishoda.


PREHLADA

Obična prehlada je jedna od najčešćih bolesti u dečijem uzrastu. Predstavlja infekciju gornjih disajnih puteva koja je izazvana virusom. Prehlada je glavni razlog izostanka dece iz škole i roditelja sa posla.

Evo nekoliko činjenica o prehladi:

  • Većina dece ima 6 do 8 prehlada godišnje. Ovaj broj može biti i veći kod dece koja idu u kolektiv.
  • Prehlada se ređe javlja nakon što dete navrši 6 godina starosti.
  • Prehlada se češće javlja tokom jeseni i zime.

SINUZITIS

Iako mnogi misle da se upala sinusa sreće samo kod odraslih, njena meta mogu biti i deca školskog uzrasta. Na sinuzitis se obično pomisli kada simptomi slični prehladi (sekrecija iz nosa, kašalj i prateća glavobolja) traju duže od uobičajenih 10 dana i dete se ne oseća bolje. Pored toga što može biti jako neprijatan za dete, bakterije često mogu biti odgovorne za njegov nastanak, te je nekada detetu neophodno propisati i antibiotik. Takvu odluku donosi isključivo lekar (pedijatar ili ORL). Kako bi se detetu olakšalo disanje nos se mora očistiti i držati prohodnim uz pomoć rastvora morske vode ili sprejeva za nos, a lek izbora za terapiju upale i bola u slučaju sinuzitisa je ibuprofen.


KAŠALJ

Najčešći neprijatelj dece koji obično ukazuje na prisustvo virusa u disajnim putevima. Iako ga roditelji obično doživljavaju dramatično, kašalj srećom, najčešće ne zahteva primenu antibiotika! Razlikujemo 2 osnovne vrste kašlja: suvi (nadražajni, neproduktivni) i vlažni (produktivni).

Suvi kašalj se može javiti u napadima i nastaje kao rezultat oštećenja sluznice disajnih puteva, stoga je često praćen bolom i plačem kod male dece. U situaciji kada se sekret iz nosa ne izbaci, njegovo slivanje niz dušnik i grlo dovodi do stvaranja produktivnog kašlja.

Produktivni kašalj se javlja dosta ređe od suvog kašlja. Kod dece sa produktivnim kašljem se obično postavlja sumnja na bronhitis ili retko na upalu pluća. Za tačno postavljanje dijagnoze je neophodan pregled pedijatra koji nakon ’’slušanja’’ deteta lako postavlja dijagnozu i propisuje adekvatnu terapiju.

Dete sa visokom temperaturom koje kašlje i ubzano diše, izgubilo je apetit, a kašalj perzistira unazad 3 do 5 dana je neophodno dovesti na pregled kod pedijatra!

Napomena: Ukoliko imate prethodnu medicinsku dokumentaciju, obavezno je ponesite sa sobom, da bi lekar imao uvid u prethodne bolesti, što mu je od velikog značaja.

Lekari

DR MILKA RADOVIĆ
DR MILKA RADOVIĆ

SPECIJALISTA PEDIJATRIJE

DR MARIJA PUDRLJA SLOVIĆ
DR MARIJA PUDRLJA SLOVIĆ

SPECIJALISTA PEDIJATRIJE

DR JELENA SANKOVIĆ
DR JELENA SANKOVIĆ

SPECIJALISTA PEDIJATRIJE

DR RATKO GAROVIĆ
DR RATKO GAROVIĆ

SPECIJALISTA PEDIJATRIJE